Alltid fri frakt - Handla säkert med Klarna logo

Extraljus till personbil, transportbil och pickups

Vi på Lastatungt.se hjälper vi dig gärna att hitta rätt extraljus, LED ramp eller arbetsbelysning med rätt tillbehör till just ditt fordon. Vi vet att det är mycket att hålla reda på när du skall köpa nya extraljus. Det finns olika specifikationer och märkningar som skiljer belysningen åt, men vad du egentligen behöver tänka på kan du läsa om längst ner. Vi tipsar om vilka fällor du skall undvika för att inte du skall beställa hem fel belysning till ditt fordon. Vi arbetar bara med bra varumärken som håller bra och genererar massor utav ljus för pengarna.

Köpa nytt extraljus? Samspelet mellan Lumen och Lux är viktigt!

Ett av de vanligaste misstagen som görs vid köp och jämförande av olika extraljus är att du strirrar dig blind på bara Lumental. Men vad är då lumen? Jo, lumen är ett mått på ljusflöde som beskriver hur mycket ljus en källa avger totalt i alla riktningar. Det många missar är att det som mäts är endast mängden ljus från ljuskällan och inte hur det sprids på vägen, vilket är en viktig faktor när du ska investera i extraljus. 

För att få en mer rättvis bild är det då viktigt att titta på samspelet mellan lumen och lux. Det ska återges en så god och jämn spridning av ljus som möjligt. Det är inte önskvärt med en ojämn ljusbild där vissa ytor är märkbart ljusare än andra eftersom det kan upplevas bländande i trafiken. Vid en ojämn ljusbild kan du även riskera att missa ojämnheter på marken. Se därför även till att reflektorn och linsen är av bästa kvalitet då det är dessa som speglar och styr ljuset för att skapa den önskade ljusbilden med minimum av spilljus. Det finns en uppsjö utav olika modeller på extraljus och LED ljusramper på marknaden, vi har varit i branschen sedan 2010 och kan därför hjälpa dig med rätt produkter.

Extraljusets olika märkningar

Det finns en del olika märkningar som du bör ha koll på om du ska investera i nya extraljus. Märkningar är inte alltid enkelt, men oroa dig inte vi reder ut de olika begreppen här. För det första är det viktigt att belysningen har märkningar över huvud taget för att veta att det är säker belysning av god kvalitet. Förutom att belysningen bör vara E-märkt (Godkänd inom EU) så är det också viktigt att den är EMC-märkt. Att lampan är EMC-märkt betyder att den har elektromagnetisk kompabilitet – vilket innebär att belysningen ska fungera tillsammans med fordonets andra elinstallationer. Detta minskar exempelvis risken för att dina extraljus ska störa ut radion.

Extraljusets olika ljusbilder

Vid köp av extraljus är det fullt naturligt att du såklart vill maximera ljuset så mycket som möjligt. Här är ett vanligt misstag att du som köpare fokuserar på att ljuset ska nå så långt fram som möjligt, alltså ljusbildens längd. Dock är det väldigt vanligt att farorna som finns vid vägrenen är som allra störst. Vi vill därför påminna om att ett riktigt bra extraljus även lyser upp sidorna av vägen, därför ska du kolla efter ljusbildernas beteende, för dessa skiljer sig nämligen lite åt.

SPOT - Ljuskäglan centreras långt fram på vägen och du kommer få en ljusbild som sträcker sig långt men inte ut mot sidorna.

FLOOD - Här får du visserligen en bred ljusbild (vilket är bra). Denna ljusbild sträcker sig dock inte så långt fram utan snarare mer ut mot vägkanterna. Extraljus med väldigt bred ljusbild definieras ofta som arbetsbelysning och fungerar ypperligt när man vill ha bra ljus runt sitt fordon.

DRIVING BEAM (COMBO) - denna ljusbild anpassar sig efter båda parametrarna – längd och bredd. Det är därför väldigt viktigt att identifiera vad du vill ha dina extraljus till och utifrån det sedan välja vilken ljusbild som passar dig bäst. Driving beam är enligt oss den bästa varianten utav ljus då den upptäcker viltet från sidorna och ger även en bra kastlängd framåt.

Montera extraljus på din bil

Idag med nya bilar och dess elektronik så är det inte alltid så enkelt att montera ett extraljus. Är bilen från 2016 eller nyare behöver du komplettera med ett Canbus interface för att inte rampen ska slå ut bilens egna signaler så som bromsassist och liknande. Och om du ska montera en ramp så kan risken finnas att det inte finns en bra lösning för just din bil med fästen osv. Vi på Lastatungt.se har en uppsjö av ledrampskit för flera modeller – här behöver du inte vara orolig för att något ska missas i din montering – du får helt enkelt allt du behöver i ett och samma paket. Du kan även få dina extraljus eller ledramp monterade utav oss i Enköping vid behov. Kontakta oss för offert!