Fri frakt till ombud! Klarna logo

Halogenlampor till bilar

Här hittar du våra halogenlampor med olika sockeltyper. Vare sig du behöver ersätta en trasig halogenlampa på din bil eller helt enkelt byta till roligare och starkare har vi ett bra utbud. Du kan välja mellan traditionellt varmt ljus eller ett lyxigare Xenonlook. Det är ditt val! Hos oss har du alltid en snabb leverans, säker betalning och support i världsklass.

Vad är en halogenlampa?

En halogenlampa är en typ av glödlampa som använder sig av halogener (en grupp av grundämnen som inkluderar fluor, klor, brom och jod) i gasform för att öka effektiviteten och livslängden jämfört med en vanlig glödlampa.

Inuti en halogenlampa finns en glödtråd som är gjord av volfram, precis som i en vanlig glödlampa. Men istället för att vara helt fylld med en inaktiv gas som kväve eller argon, fylls halogenlampor med en liten mängd av en halogen (vanligtvis jod eller brom). När lampan är tänd, värms glödtråden upp och reagerar med halogenen, vilket skapar en kemisk reaktion som gör att det som annars skulle avsättas på insidan av glaskåpan och förkorta livslängden på lampan istället förenas med halogenen och återvänder till glödtråden.

Denna process gör att glödtråden blir varmare än i en vanlig glödlampa, vilket ökar effektiviteten och ger mer ljus med mindre energi. Halogenlampor är också mer robusta än vanliga glödlampor, vilket gör dem lämpliga för användning i tuffare miljöer.

Vad är skillnaden mellan led och halogen lampor?

LED-lampor och halogenlampor är båda typer av belysningstekniker, men det finns flera skillnader mellan dem.

1. Effektivitet: LED-lampor är mer energieffektiva än halogenlampor. De genererar mer ljus per watt än halogenlampor och kan minska energiförbrukningen med upp till 80%.

2. Livslängd: LED-lampor har en längre livslängd än halogenlampor. En typisk LED-lampa kan ha en livslängd på 25 000 till 50 000 timmar, medan en halogenlampa har en livslängd på cirka 2 000 till 4 000 timmar.

3. Värmeutveckling: Halogenlampor har en tendens att bli väldigt varma under användning, medan LED-lampor genererar mindre värme och blir inte lika varma. Detta gör LED-lampor säkrare och mer lämpliga för användning i trånga utrymmen eller i närheten av känsliga material.

4. Färgtemperatur: LED-lampor ger oftast ett kallare, mer "blåaktigt" ljus medan halogenlampor ger ett varmare, "gulaktigt" ljus. Detta kan påverka hur en plats eller objekt ser ut i olika belysning.

5. Pris: LED-lampor är vanligtvis dyrare än halogenlampor, men kostnaden har minskat betydligt under de senaste åren eftersom tekniken har blivit mer vanlig.

Sammanfattningsvis är LED-lampor mer energieffektiva, har längre livslängd och genererar mindre värme än halogenlampor, men kan vara dyrare och ge ett annat typ av ljus. Halogenlampor kan vara billigare och ge en varmare belysning, men är mindre energieffektiva och har kortare livslängd. Valet mellan de två beror på dina specifika behov och preferenser.

Vad är fördelarna med en halogenlampa till bilen?

Det finns flera fördelar med att använda halogenlampor i bilen:

1. Ljusstyrka: Halogenlampor är kända för sin höga ljusstyrka, vilket gör dem idealiska för användning i bilens strålkastare. De ger en kraftfull och klar belysning, som är nödvändig för att köra säkert på natten och i dåliga väderförhållanden.

2. Hållbarhet: Halogenlampor är relativt hållbara och kan stå emot vibrationer och stötar som kan uppstå under körning. De är också mindre benägna att brista vid plötsliga temperaturförändringar, vilket är en vanlig förekomst i bilens strålkastare.

3. Pris: Halogenlampor är ofta billigare än andra typer av bilbelysning, vilket gör dem till ett mer överkomligt alternativ för många bilägare.

4. Enkel installation: Halogenlampor är lätta att installera och kan bytas ut relativt snabbt om de går sönder eller behöver bytas ut.

Sammanfattningsvis är fördelarna med att använda halogenlampor i bilen deras höga ljusstyrka, hållbarhet, överkomliga pris och enkel installation. Det är dock viktigt att notera att halogenlampor är mindre energieffektiva än LED- och xenonlampor, vilket innebär att de kan dra mer ström från bilens batteri och kräva mer underhåll.

Vilka sockeltyper finns till halogenlampor för bilar?

Det finns flera olika sockeltyper till halogenlampor för bilar, beroende på vilken typ av strålkastare som används i bilen. Här är några av de vanligaste sockeltyperna:

  • H1-Sockel: Vanligt förekommande i äldre bilar, särskilt i Europa.
  • H3-Sockel: Vanligt förekommande i mindre bilar och motorcyklar.
  • H4-Sockel: En vanlig sockeltyp för strålkastare med dubbla lampor som kombinerar både fjärr- och halvljus i samma strålkastare.
  • H7-Sockel: Vanligt förekommande i moderna bilar och ofta används i strålkastare med en enkel lampa för både fjärr- och halvljus.
  • H8-sockel: används vanligtvis för dimljus eller extraljus på vissa bilar.
  • H11-Sockel: Vanligt förekommande i strålkastare för dimljus.
  • HB3 (9005): Vanligt förekommande i strålkastare med en enkel lampa för fjärrljus.
  • HB4 (9006): Vanligt förekommande i strålkastare med en enkel lampa för halvljus.

Det är viktigt att välja rätt sockeltyp när man byter ut en halogenlampa i bilen för att säkerställa korrekt passform och optimal prestanda. Det är också viktigt att notera att vissa bilar kan kräva specifika sockeltyper, så det är alltid bäst att kontrollera bilens manual eller konsultera en professionell för att säkerställa att rätt sockeltyp används.