Alltid fri frakt - Handla säkert med Klarna logo

Takräcken

Hos oss på lastatungt.se hittar du billiga takräcken som håller väldigt hög kvalité. Vi har varumärkena Thule, Roofrail samt Front Runner. Vi erbjuder även montering hos oss i Enköping.

ATT TÄNKA PÅ VID VAL AV TAKRÄCKE

Vi ska förklara på ett enkelt sätt vilken sorts typ av takräcke och infästning på taket som du ska kika på för att du skall få rätt takräcke till just ditt fordon. Du skall köpa ett takräcke som passar just dig och dina ändamål. Takräckena består oftast av tre delar. Profil, fot-kit och fäst-kit. Fot-kit är mestadels samma, oavsett vilket fordon som du har. Profilerna på själva takräcket kan vara i olika längder, mått, utseende och fäst-kitten är väldigt unika för varje bil i stora drag. Nedan tänker vi spalta upp lite att tänka på gällande de olika delarna i ett takräcke. Vi hoppas att ni hänger med oss och att vi förklarar så gott det går.

Profil

När det kommer till själva profilen profilen i ett takräcke så kan man säga att – Ju bredare och mer vingformat det är, desto mindre ljud och vissel kommer det att komma från det. Med det sagt så är det näst intill omöjligt att få bort ljud och vindbrus helt och hållet. Men det är väldigt stor skillnad på en profil som är fyrkantig eller rund och oval gentemot ett takräcke som är mer aerodynamiskt och vingformat.

Nackdelen kan däremot vara att om du väljer ett takräcke med bred profil, så är det inte säkert att din gamla takbox kommer att passa perfekt direkt på den profilen. Många äldre takboxar är nämligen anpassade för lite smalare takräcken, så U-byglarna (som exempel) kanske bara är 50mm breda på takboxen, medans profilen på takräcket som du vill ha är 80 mm brett. Men självklart så finns det lösningar för det. Antingen införskaffar du bredare U-byglar och gör nya hål i takboxen, eller så köper du T-spårsbultar som du kan föra in i takräckesprofilens ovankant.

Exempel som vi har på takräcken med bredare profiler är Menabo Leopard eller Thule Evo Wingbar. Dessa profiler är dem ledande idag på marknaden och har även testats i både vindtunnlar samt verklighet innan dem kom ut på marknaden.

Profilerna finns även i olika längder för att passa ditt fordon perfekt. Men detta löser vi genom att du anger ditt reg.nr på bilen vid beställning, så kollar vi ut rätt längd för just din bil så att du inte behöver tänka på det.

Fot-kit

Fot-kittet är vanligtvis samma inom varje tillverkare, oavsett bilmodell. Inom den typen av takräcke skall vi tillägga. Om takräcket är för bilar med integrerade rails (Rails som ligger dikt emot bilens tak), traditionella rails med luft emellan taket och railsen, eller om det är färdiga fästpunkter på taket, eller utan fästpunkter eller rails. 

Fästkit

Fästkit är delen av takräcket som ska passa ihop tillsammans med ditt fordon. När det kommer till fästkit för rails, så skiljer sig Thule och Menabo åt lite. Thule har valt att göra en mängd olika fästkit för rails, dvs att det kommer att passa klockrent till din bil, men chansen är väldigt liten att det skulle passa på din nästa bil. Menabo har däremot fokuserat på att ta fram fästkit som fungerar till desto fler bilmodeller, men ändå med bra passform. När du köper ditt takräcke för rails så kollar vi igenom listorna åt dig för att säkerställa att just din bil är med och att det blir rätt fästkit vi skickar hem till dig. Om du har någon fundering eller fråga så är du även mer än välkommen att kontakta oss per telefon eller mail.
Vi utför även installationer hos oss i Enköping medans du sitter kvar och väntar.

Fästkit för bilar med original fästpunkteri taket eller utan fästpunkter alls är desto mer specifika hos både Menabo och Thule. Det gäller att det är rätt kit för att takräcket ska sitta som det ska. Detta hjälper vi er med också vid beställning när ni delar med er av ert reg.nr i kassan. Vi rekommenderar alltid Menabo först då det är halva priset men samma kvalité. 

Vilket sorts takräcke kommer att passa till min bil?

Det är ju inte så enkelt att alltid veta vilket takräcke som kommer att passa till just mitt fordon. Vi skall här försöka hjälpa till med att besvara vilket takräcke du skall välja. Dessutom kan du använda vårt filter för att hitta rätt takräcken till just din bil. Vi delar in takräckena i 4 olika kategorier. Bilar med traditionella rails (Rails som har luft emellan taket och railsen). Bilar som har integrerade rails ( Rails som ligger an dikt emot ditt fordons tak). Bilar som har fästpunkter färdiga redan i taket ( Brukar sitta täckbrickor över dessa hål) Eller fordon som faktiskt inte har några fästpunkter över huvudtaget.

Traditionella Rails

De traditionella railsen är dem som du kan hitta på exempelvis Volvo V70, VW Passat. De traditionella railsen har en luftspalt mellan taket och själva railsen. Då greppar våra takräcken runt railsen och låser sig fast. En sådan installation gör man på under 20 minuter.

Integrerade Rails

De integrerade railsen är de som ser ut att vara inbyggda i bilens tak, de har ingen luft mellan sig eller taket och du hittar dem på bland annat nya BMW, nya Volkswagen, nya KIA m.fl. De sticker oftast bara upp ett par centimeter och är väldigt aerodynamiska. På dessa rails hittar man ibland ett par hål, som inte är större än ett par millimeter. Dessa hål är inte till för takräcken med färdiga fästpunkter :). Spana in våra takräcken vi har från Menabo, dessa passar flertalet bilar och är justerbara.

Fästpunkter 

På väldigt många fordon, speciellt halvkombi-bilar eller sedan så brukar det sitta 4st små plastlock på taket på bilen som enkelt går att peta upp. Dessa är då de fästpunkter som är avsedda att använda till takräcken. Det finns ju en uppsjö med olika sorters fästpunkter på olika fordon. Ibland kan däremot en fästpunkt fungera för flera bilmodeller, så bli aldrig nervös över att det står mer än bara din bil i monteringsanvisningen som medföljer takräckena du köper. Ibland får man pilla lite om det är första gången man skall montera ett takräcke, men sedan blir man som ett IKEA proffs när man håller på med detta.

Bilar utan varken fästpunkter eller rails

Merparten av alla bilar saknar både rails och fästpunkter på taket. Men det är inga problem, du kommer att kunna få på ett takräcke på bilen ändå! Både Thules och Menabos takräcken fungerar som så att de ställs på taket på bilen, för att sedan spännas fast med en gummi-lackerat fäste i stål i dörrkarmen på bilen. Det är många som frågar oss om det verkligen är ok att fästa metallfästen direkt mot lacken i dörrkarmen på bilen. Och vi har märkt att många vill isolera med tejp eller någon annan egen lösning. Detta är inget vi rekommenderar alls! Metallfästet är lackerat i en form av gummi-lack, som gör att det går alldeles utmärkt att fästa direkt mot bilens lack. Självklart kan det vara bra att torka rent innan du fäster dem, men tejpa inte! I tejpen riskerar det att sätta sig smuts som gör mer skada än nytta. Dessutom så blir takräcket inte lika stabilt fäst mot bilen som det är menat. Så montera takräcket helt enligt instruktioner, så kommer det att gå fint.

Det är lite mer jobb att montera på detta takräcket på bilen än på bilar med t ex fästpunkter eller takrails, just för att du får försöka vara noggrann att det hamnar centrerat på bilen och rätt vid dörrkarmarna. Har man däremot gjort det en gång, så kommer det att gå alldeles galant gångerna efter.